Papa Haydn´s Ghost stories - L´État Libre de Neige

Papa Haydn´s Ghost stories - L´État Libre de Neige

L’Etat Libre de Neige er et tidligmusikk-kollektiv og prosjektbasert tidligmusikkensemble. Besetningen er fleksibel, fra trio til lite strykeorkester, og består alltid av engasjerte, særpregede musikere som har spesialisert seg innenfor tidligmusikk

Ensemblet har satt seg fore å alltid utforske og utfordre aspekter ved fremføringen av tidligmusikk, å samarbeide med ekspertise fra Norge og Europa, og spille konserter som berører. Ensemblet begynte sitt virke under navnet Mormorio, den gangen i kvartett-format, men fant med tiden ut at det var mer interessant med forskjellige konstellasjoner, men med cembalist Lars Henrik Johansen, luttist Ulrik Gaston Larsen og sopran Cathrine Bothner-By som kjernemedlemmer.

 

 

 

I 1794 publiserte Haydn i en samling engelske sanger der melodiene og akkompagnementene maler ut de sterke bildene i tekstene dikt om gjenferd, havfruer og uuttalt kjærlighet?. Av og til er sangene rolige og vakre, men tordenværet lurer hele tiden under overflaten, og får av og til utløp i hissige løp og rare akkorder. Denne musikken foregriper den ”gotiske” romantikken, der historier fra den mørke middelalderen mystifiseres til ha samme effekten som våre dagers skrekkfilmer. Sang på denne tiden var mye nærmere tale og skuespill enn i våre dagers opera, delvis fordi de som sang ikke måtte ha en teknikk som overdøver et helt orkester med metallinstrumenter og stålstrenger. Teknikken var derfor mye mer innrettet på fleksibilitet, eleganse, rapiditet og selvfølgelig talekunst. Sangene er notert for sang og fortepiano, men de er skrevet med teknikker som både er eldre en denne liedsjangeren og fortepianoet. Akkompagnementet består dels av rene besifringsspill-teknikker og dels av melodiske innsnitt. I dette prosjektet velger vi ta utgangspunkt i akkompagnementets funksjoner, og fordele de ulike elementene mellom cembalo, barokkgitar, traversfløyte, barokkfiolin og barokkcello, for å utvide forståelsen av det klangrepertoire som fantes på denne tiden.

«Papa Haydn’s Ghost Stories» er også L’Etat Libre de Neiges første plateinnspilling, finansiert av FFUK med fler, og disse konsertene er både lanseringer av innnspillingen og vår mulighet til å dele live med publikum et prosjekt som har utviklet seg i veldig interessant retning.

07.04.2020 15:58
lagt til handlevogn