Komponister i uniform vol. 1

Pasted Graphic

”Komponister i Uniform”
Denne CDen er laget for å vise oss hvilke perler som finnes i militærkorpsenes arkiv når det gjelder marsjer komponert av militære dirigenter. I den perioden disse marsjene ble komponert, var det militære korps i 7 norske byer: Halden, Oslo, Horten, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Harstad. Alle korpsene hadde komponerende dirigenter. Felles var også at deres marsjer og annen musikk for det meste ble liggende i arkivet etter første bruk.
Kun noen få av marsjene er utgitt og enda færre innspilt tidligere. Da med opprinnelig, mindre besetning. Opp gjennom historien var korpsenes navn knyttet til ”Brigade” og etter 1916 ”Divisjon” og senere ”Distrikt”. For eksempel ”Forsvarets Distriktsmusikkorps Vestlandet” mens korpset i Oslo og Horten har vært kjent som henholdsvis Forsvarets Stabsmusikkorps og Marinemusikken. I dag Kongelige norske marines musikkorps.
En felles trekk for mange av disse marsjene, er bruk av folketoner eller ”folketoneaktige” temaer som gir dem et spesielt norsk preg.
Marsjene er bearbeidet for dagens korpsbesetning av Bjørn Mellemberg * og Egil A. Gundersen** mens Signalmarsj er gjort av Jarle Brusveet.


Kongelige Norske Marines Musikkorps (KNMM), Marinemusikken på folkemunne, ble etablert i Stavern i 1820 og har hatt base i Horten siden 1850. Korpset er et unikt og populært ensemble og gjør konsert- og spilleoppdrag for Forsvaret og det sivile markedet både i Norge og utlandet med sine 29 fast ansatte og klassisk skolerte musikere. Korpset har 130-150 spilleoppdrag per år og har vært på spilleoppdrag i blant annet USA, Frankrike, Belgia, Russland og Spania. Korpset har også vært i Afghanistan og spilt for norske og utenlandske tropper. Kongelige Norske Marines Musik- korps mottok i 2003 Spellemannprisen for sitt samarbeid med Erik Bye på platen «I dur og brott» og har gjennom mange år samarbeidet med en rekke av Norges mest kjente artister og musikere. I tillegg til tradisjonell korpsmusikk, har Marinemusikken gjort seg bemerket innen klassisk, jazz, pop og storbandmusikk.


Bjarte Engeset er født i Ørsta i 1958, og studerte under Jorma Panula ved Sibeliusakademiet. Diplomeksamenen hans i 1989 var en av de beste i Akademiets historie. Engeset har dirigert ledende orkestre i Norden, Tyskland og Baltikum. I 1997 delte han dirigentoppgavene med Mariss Jansons under Asia-turneen til Oslo Filharmoniske Orkester. Hans London-debut med Royal Philharmonic Orchestra i 1997 ble mottatt med strålende kritikker. I sesongen 2005/2006 dirigerte Engeset kritikerroste konserter og turneproduksjoner med ledende orkestre i USA, England, og i de nordiske land. Engeset var ansatt som kunstnerisk leder og sjefsdirigent for Dala Sinfoniettan fra 2007 til 2010. Han har også vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Tromsø Symfoniorkester og for Det Norske Blåseensemble. I en årrekke var han kunstnerisk leder for Nordlysfestivalen og Opera Nord og permanent gjestedirigent for det Flamske Radio Symfoniorkester. 1. august 2014 ble Engeset ansatt som fagdirektør og kunstnerisk leder i Kongelige Norske Marines Musikkorps som er et av Norges fem profesjonelle korps innen Forsvarets Musikk.